Mega Holding Saadet Zinciri
Mega holding bir saadet zincirimi değilmi diye herkezin kafasında bir sonu işareti var peki gerçekte saadet zincirimi değilmi sorusuna yanıt verecek olursak saadet zinciri yada pramit sistem sisteme para veya mal varliği koyarak sisteme para getiricek kişiler bularak sistemi büyütmek oluyor. yani network ağ bağlantısını düşünün ana bilgisayara bağlı bir sürü bilgisayar gibi bişey sisteme girdiğinizde sizen iki kişi bulmanız isteniyor girenlerden de aynı şekilde sürüp gidiyor bu iş. Bu konuda size büyük bir gazetemizin yazısını paylaşmak istiyorum..
Hürriyet Gazetesinden Alıntı;
Titan skandalını hatırlatan yeni nesil saadet zinciri
TÜRKİYE’de ‘Mega Holding’ çatısı altında kurulan yeni nesil saadet zinciri, ‘web’ sitesi satarak piramit pazarlama sistemini uyguluyor. Son 6 ayda 35 bin kişiye 70 milyon liralık satış yapılan bu zincir için hukukçular ‘Dolandırıcılık’ yorumu yaparken, şirket yetkilileri ise web sitesi sattıklarını vurguluyor.
TÜRKİYE’nin 90’lı yıllarda Kenan Şeranoğlu’nun kurduğu ‘Titan’ ile tanıştığı ‘saadet zinciri’ bu kez internet üzerinden ortaya çıktı. Hong Kong merkezli bir şirketin en güçlü ağı Türkiye’de faaliyete geçti. Ortada ‘ürün’ olarak satılan bir web sitesi var. Ancak piyasanın dört katı bir fiyata. Ağa dahil olan kişiye, web sitesinden çok, kuracağı pazarlama ağı sayesinde nasıl para kazanacağı anlatılıyor. Ürün, yeni müşterilere satıldıkça yukarıdan aşağıya herkes para kazanıyor. Son 6 ayda 35 bin kişiye 70 milyon liralık ürün satıldı.
Dört Kat Daha Pahallı
Şirketin sattığı web sitesi altyapısı, herhangi bir sunucu ve alan adı satan platformlardan daha ucuza alınabiliyor. Gold paket kapsamında 5 farklı alan adı uzantısı paketinin yıllık fiyatı 60 lira civarında. Sunucu masraflarının ve site tasarımının toplam fiyatı ise yaklaşık 100 liradan satılıyor. Yani yıllık paket fiyatı 700 lira olan bir ürünü tüketicilerin 160 liraya mal etmesi mümkün. İki bin TL’ye satılan Diamond paket ise toplamda 500 ile 550 liraya satın alınabiliyor. Söz konusu şirket, sunucularını Malezya ve Avrupa’daki veri merkezlerinde kendisi yönettiği için maliyetlerini daha da düşürebiliyor. Böylece Mega Holdings’in sattığı web sitesi paketleri, kullanıcıların dışarıdan satın alması durumunda dörtte bir fiyatına mal edebiliyor. Özellikle sitelerin altyapı ve tasarım kalitesi ise verilen servisin ucuza mal edildiğini kanıtlıyor.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
MEGA Holdings’in ağına dâhil olan müşteriye, sitenin özelliklerinden çok, nasıl para kazanabileceği anlatılıyor. Web sitesi alan kişiye, bir satış ağı kurması öneriliyor. Site satın alan kişi, aynı şekilde iki ayrı kişiye site sattığında toplamda 315 dolar kazanıyor. Ağı kuran kişinin site sattığı kişilerin de başka kişilere site satması durumunda zincirdeki herkes belli bir miktar para kazanıyor. Böylece ilk ağı kuran kişinin geliri, her iki koldan genişlediği sürece kazancı ikiye katlanıyor.
HUKUKTA YERİ YOK
YENİ Türk Ticaret Kanunu’nun mimarlarından Prof. Dr. Ünal Tekinalp ise, uygulanan sistem için “Bu hileli bir pratik ve bir uygulama… Ticaret Hukuku’nda bunun hiçbir yeri yok. Bu bir çeşit dolandırıcılık” yorumunda bulundu. Av. Çağrı Çetin ise, ürün olarak gösterilen web sitesi satışının ticari maske oluşturma amacı taşıdığı iddiasında bulunarak “Piramit bir sistem şeklinde, saadet zinciri faaliyeti içerisinde olanlar nitelikli dolandırıcılık suçu işliyor. Piramit satış sisteminde belli bir ürün satışı söz konusuyken saadet zincirleri ise işleyişlerini sadece para akışıyla sağlıyor. Bu işleyiş dolandırıcılık suçunun unsurlarını oluşmasına zemin hazırlıyor. Bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle suçun gerçekleşmesi dolandırıcılık suçunun nitelikli halinin oluşturur” dedi
.
Titan'a Ne Oldu
Daha detaylı Okumak İçin:http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/25506601.asp
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder